/Видеонаблюдение
Видеонаблюдение2018-11-30T11:09:47+02:00

Представяме на посетителите на Видеонаблюдение.eu един кратък наръчник за реализирането на изгодна и качествена система за видеонаблюдение която да използвате във Вашия бизнес, дом, магазин, ресторант или където на ви е нужно видеонаблюдение. Това ръководство съдържа информация която ще Ви помогне при проектирането на вашата система за видеонаблюдение, при избирането на продуктите и компонентите за видеонаблюдение който най-добре отговарят на Вашите изисквания за система за видеонаблюдение. Ще разберете как и по какъв начин можете да оптимизирате инсталацията на система за видеонаблюдение които ще ви спести време и пари. Информацията е от нашият дългогодишен опит във внедряването на системи за сигурност и системи за видеонаблюдение, събрана от проблемите и решенията възникнали по време на изграждането на системи за видеонаблюдение във всички бизнес сфери и в жилищните и домашни обекти. Това ръководство комбинира данни от изготвени проекти и предоставя на читателя възможности за проектиране и реализиране на успешен проект за система за видеонаблюдение.

dav

Има много неща които трябва да се вземат предвид при правилно изготвяне на проект за Видеонаблюдение не само разположението на камерите за видеонаблюдение в изгражданата система. Професионалното видеонаблюдение не е евтина за изграждане система, но ние се стремим да намалим бюджета на нашите клиенти и затова предлагаме най-добрите компоненти за видеонаблюдение спрямо качество цена да бъдат взети под внимание. Това ръководство ще помогне на клиент неразбиращ от системите за видеонаблюдение да прегледа и избере необходимите му компоненти за видеонаблюдение като камерата и системата за записване на видеосигналите (DVR система). Това ръководство ще помогне на вас и вашите приятели също и да разберете какви са изискванията за изграждането на система за видеонаблюдение.

Първата задача в един успешен проект за система за видеонаблюдение е да очертае основните Ви цели като:

• Колко камери за видеонаблюдение са необходими?

• Кои са ключовите места които трябва да се наблюдават от камерите (критичните точки, сцени в обекта)?

• Какви са изискванията за записите направени от системата за видеонаблюдение?

• Какви са условията за осветяване на всяко място където ще се монтира камера за видеонаблюдение?

• Къде ще е нужно видеонаблюдение на живо или втори монитор за видеонаблюдение?

• Колко време ти трябва да се съхраняват видео файлове в системата за видеонаблюдение?

Камери:

Съществуват много видове камери, които трябва да бъдат избрани на базата на сцената която ще вижда камерата (FoV – Field of View(s)), осветлението, местоположението на камерата спрямо светлината. Не съществува понятие от сорта „една камера която се вмества във всеки проект за видеонаблюдение“. Важно е да се отбележи за камерите за видеонаблюдение е че, местоположението на всяка камера трябва да се огледа обстойно, дори да се из тества с мобилнакамера за да се избере най-подходящото място.

Exif_JPEG_420

При изборът на камера трябва да се отговори на следните въпроси:

• Закрито или открито е мястото където се монтира (външна или вътрешна камера трябва да се избере)?

• Какви са условията за осветление (по време на деня и по време на нощта)?

• Монтажното място с какъв достъп е (възможно ли всеки да достъпи камерата лесно)?

Вътрешни Куполни камери (Indor Dome Camera)

Куполна камера за вътрешен монтаж се използва в 90% от общите вътрешни приложения на системите за видеонаблюдение. Тя се предлага в различни конфигурации, включително стандартни цветове, ден / нощ камери както и куполна инфрачервена версия за нощно виждане. Тази камера за видеонаблюдение може да бъде монтирана както върху хоризонтална така и върху вертикална площ, но типично за нея е монтаж на таван. Опциите за монтаж на обектив върху куполна камера могат да ограничат употребата и в някои системи за видеонаблюдение,като например сцена изискваща повече от 20 мм обектив за видеонаблюдениеКуполните камери са основен избор в закрити помещения.

Стандартна Камера (Box Camera)

Box камерата е стандартна камера, която може да бъде монтирана самостоятелно или вградена в специален кожух за камераСтандартната камера използва отделни обективи за видеонаблюдение – лещи които се завиват към предната част на корпуса на камерата което предлага гъвкавост при различни изисквания от страна на сцената която трябва да се наблюдава. Тази камера се продава без обективи точно по тази причина за да може само чрез смяна на обективкамерата да може да се използва за различни сцени на изглед. Едните видове обектив поддържащи авто-ирис имат един кабел който се свързва към камерата за контрол на ириса необходим в различни светлинни условия.

Външна куполнa камерa (Outdoor Dome Camera)

Тези камери за видеонаблюдение обикновено са монтирани в твърди корпуси наричащи се вандалоустойчиви корпуси, които предлагат същата гъвкавост в различните видеове обективи монтирани в корпуса. Нощни куполни камери за открито често се срещат при системите за видеонаблюдение които имат входни и изходни пунктове с ограничено осветление през нощта.

Ден/Нощ камера или камера с променлива светлочувствителност

Ден/Нощ камерата е един добър избор при изграждане на система за видеонаблюдение за слабо осветени условия в наблюдаваната зона. Видео сигналът от камерата е със стандартни цветове през деня а при намаляване на осветеността чрез датчик в камерата се превключва на черно бял видеосигнал което спомага за нощното виждане. По този начин камерата за нощно видеонаблюдение е в постоянна готовност да превключи в нощен режим.

Инфрачервена камера за нощно виждане

Когато условията на сцената за наблюдение са много тъмни до пълен мрак инфрачервената камера осигурява видимост чрез вграденото в нея инфрачервено осветление, което позволява системата за видеонаблюдение да вижда сцената дори на пълен мрак в района. Teзи IR светодиоди автоматично осветяват когато камерата премине към режим на ниска осветеност. При тези камери видеосигналът на тъмно също е черно-бял заради ниските нива на осветеност.

PTZ камера (Pan Tilt Zoom camera)

PTZ е съкращение от Pan-Tilt-Zoom или Panning – Tilting – Zooming. В неточен превод може да се напише като Въртене-Накланяне-Увеличаване. PTZ камератаможе да се върти по всички оси както и да приближава изображението от сцената. Този вид камера дава възможност да „виждате“ във всички посоки, а чрез вграденото оптично приближение ще можете и да се „приближавате“ до обектите които наблюдавате. PTZ камерите могат да работят както като стандартни камери така и като камери за видеонаблюдение поддържащи режим ден/нощ. От няколко години насам има вече и модели на PTZ камери в които са вградени IR осветители и тази комбинация се нарича PTZ IR камери за нощно виждане. Движението може да се контролира по много начини като например ръчно чрез използване на специален контролер или чрез команди изпращани чрез DVR, PC или друго устройство по RS-485/RS-422 шина. Чрез вградена функция в DVR системата за видеонаблюдение оператора може да настрои PTZ камерата автоматично да си сменя различни сцени като се върти през определен интервал, но когато той пожелае може да поеме контрола и да я насочи към сцената която иска да наблюдава. Някои софтуери за управление не PTZ камери позволяват пускането на опция която включва автоматично проследяване на движещите се обекти в сцената, или динамично следене на определени области от сцената на видеонаблюдение която вижда камерата.

Условия и факти за камерата за видеонаблюдение които трябва да се спазват при изграждане на система за видеонаблюдение:

• Ако купите камера за 200 лв, Вие ще инвестирате тези 200 лв във вашите очи, не пренебрегвайте този факт.

• 480 TVL трябва да е минималното изискване за всеки професионален проект за видеонаблюдение.

• Разположението на камерата и изборът на правилните обективи са ключови за качеството на системата за видеонаблюдение.

• Камерите обичат светлината, но крадците мразят светлината! Добавяйте осветление където и когато е възможно около сцената която вижда камерата за видеонаблюдение.

Защита на камерата за видеонаблюдение

Стандартните камери могат да бъдат монтирани в най-различни кожуси за камери. Кожусите за външно монтиране в студени климатични условия трябва да имат вграден нагревател / вентилатор който да пази от замръзване и формиране на конденз върху обектива и тялото на камерата. Тези нагреватели и вентилатори вградени в кожусите за камери най-често се захранват с 24V постоянно напрежение и следва да бъдат взети под внимание при избора на захранване за системата за видеонаблюдение.

Местоположение на камерата

Мястото за монтаж на камерата за видеонаблюдение е от решаващо значение за изграждане на добра система за видеонаблюдение. Камерите трябва да се монтират възможно по-близо до сцената която ще се наблюдава защото по близкото разстояние дава възможност за по-добро идентифициране на обектите от сценате. Изборът и на правилен обектив в зависимост от местоположението на камерата и наблюдаваната сцена е от съществено значение за качеството на картината която ще вижда системата за видеонаблюдение.

Цифрови видео рекордери

DVR системите са важна и неделима част от всеки проект за видеонаблюдение. Видео резолюцията става все по голяма, скоростите за записване се увеличават с всеки нов модел излязъл на пазара, а видео компресията все повече намалява размера на видео файловете. Дисков капацитет в Тера байти се използва вече в много системи за видеонаблюдение. Мрежовите функции или дистанционен мониторинг на видеозаписите е стандарт във всички професионални видеорекордери на пазара от 2006 г. А разпространението на видео клипове в локални мрежи, WAN мрежи, както и в Интернет дават на DVR системите нов пазар извън сферата на видео сигурността. Тези нови разработки са известни като Бизнес системи за мониторинг които позволяват управление на мониторинга в определени ключови сфери на бизнеса 24 часа на ден. Така цифровите видео рекордери от просто средство за увеличаване на сигурността се превърщат в инструмент за управление на бизнеса с възможност за дистанционно наблюдение от всяка точка на света. DVR системите се делят на два класа които са компютърно базирани видеорекордери и стандартни цифрови видеорекордери, като изборът коя от системите да се избере при проектиране и изграждане на система за видеонаблюдение е доста обширна тема, която можете да намерите в статията DVR платка или Видео рекордер от 11 Юни 2009г. публикувана в този блог.

С цел да се избере правилният DVR за всяка система за видеонаблюдение трябва да се прегледат следните въпроси.

• Колко канали (камери) ще се свържат към системата за видеонаблюдение?

• Каква скорост на запис е необходима?

• Колко дълго да се запазват записаните видео файлове (Зависи от размера на твърдият диск монтиран в DVR системата)?

• Кои функции ще са необходими при последваща експлоатация на сиситемата за видеонаблюдение?

• Къде ще се намира DVR системата?

• Какви са изискванията за дистанционно наблюдение?

Как да изберем DVR система за видеонаблюдение

Изборът на DVR система се обуславя най-вече от това колко камери ще е необходимо да се монтират към системата за видеонаблюдение сега и през следващите 24 месеца. Видеорекордерът може да е с 4, 8, 9 или 16 и дори 32 канала и затова планирането на броят камери свързани към системата за видеонаблюдение е от решаващо значение, тъй като добавянето камери над броя канали които DVR-a поддържа ще изисква допълнителен видеорекордер, а не само добавяне на допълнително канали. Видеорекордери в големи системи за видеонаблюдение са сегментирани в максимално 16 канални единици които се наблюдават и управляват чрез централна система за управление наречена CMS система или CMS софтуер (за който ще обясним съвсем скоро в този блог).

Скорост на запис на DVR системата

Скоростта на запис е от ключово значение за много приложения за видеонаблюдение. При PAL система 25 FPS (кадъра в секунда) се считат за реално време на видеопоток, следователно да се получи 25 FPS на всяка камера за видеонаблюдение трябва видеорекордерът задължително да поддържа 400 FPS за 16 канала и 200fps за 8 канала. Много евтините DVR системи за видеонаблюдение предоставят в реално време 25 FPS за гледане на живо за всеки канал и само по 7 до 15 FPS за гледане на записаните файловете. Затова трябва да се внимава при изборът на DVR система за видеонаблюдение като се прегледат обстойно всичките и параметри и функции които предлага.

Съхраняване на видео данни от системата за видеонаблюдение

Съхраняването на файлове е много по-лесно и ефективно през последните години от когато и да било преди. DVR системите съхраняващи на терабайтови дискови масиви стават все по-бързи и по-надеждни. Съхранението и архивирането на видео файловете в големите корпорации се управляват от ИТ отделите защото това са така наречените критични данни и поради тази причина все по-често се използват мрежови устройства за архивиране. Всички модерни DVR системи за видеонаблюдение имат USB портове даващи възможност за свързване на външни твърди дискове за съхранение на данни. Доста често започнаха да се използват и LAN-базираните видео сървъри чрез които се записват видео файловете от камерите за видеонаблюдение чрез изградена компютърна мрежа. Критичен компонент за всяка DVR системата е възможността за не оторизиран достъп до видео файлове, като този проблем в по-новите разработки в сферата на видеонаблюдението вече е разрешен. Софтуерът предлаган производителите на DVR системи за видеонаблюдение дава възможност на потребителя да изтегли видео файловете по хронологичен ред или на базата на определени събития, като това може да стане само ако се оторизирате с правилно потребителско име и парола което означава, че сигурността е от първостепенно значение за всяка DVR система.

PC-базирани DVR системи срещу Standalone DVR-и

Самостоятелните (Standalone) DVR системи са широко използвани за видео записващи устройства. До 2007 г. видеорекордерите имаха по голям дял на пазара от компютърно базираните DVR системи. От началото на 2007 г. се бележи сериозен ръст на популярността на Компютърно-базираните DVR-и, защото тяхната цена и функциите им осигуряват по-добри възможности спрямо обикновените цифрови видеорекордери. В DVR система работеща с компютър на който е инсталиран Windows XP се осигурява надеждността, сигурността и производителността на една съвременна DVR система която се изисква за изпълняване на функцията за критична видео система за сигурност. Компютърно базирана DVR система предлага също и по добри възможности за съхраняване на данните от не оторизиран достъп което се реализира трудно с обикновените DVR системи. Отворената архитектура на PC-базираните DVR системи позволява лесна интеграция в корпоративни локални мрежи и технологии за ъпгрейди с допълнителни DVR платки при недостиг на видео канали за камерите за видеонаблюдение. Софтуерните ъпгрейди и купуването на допълнителен твърд диск за съхранение на видео файлове са далеч по-евтини от закупуването на нов цифров видеорекордер. Обикновените DVR системи най-често работят с интегрирана Linux операционна система. Автономните цифрови видеорекордери са широко използвани в малки обекти за осигуряване на сигурност чрез видеонаблюдение и предоставяне на надежден видео запис за 4-16 канала. Повечето DVRs на пазара предлагат отдалечен мрежов достъп и CD R/W за архивиране на видео файловете. Компютърно базираните DVR системи са надеждни, бързи, и поддържат много повече допълнителни приложения от обикновените цифрови видеорекордери. 

Видео компресия

MPEG4 и H.264 е правилният избор за видео компресия от 2007 година насам. Най-общо казано MPEG4 е добър избор, а H.264 е по-добрият избор. Ключът към видео компресията е резолюцията и размера на видеоклипа. Висока резолюция на видео файлове означава огромен размер на файлове, затова видео компресията за съхранение и стрийминг е много важна за всяко видео приложение в системите за видеонаблюдение. Голям напредък във видео компресията се бележи от 2007 г. когато H.264 кодека е започнат да се вгражда от почти всички DVR производители.

H.264

Използва се в най-новите технологии за компресиране на видео с висока разделителна способност и за предоставяне на видео качество във възможно по-малък размер на файлове. Малките видео файлове спестяват трафик и разходи за съхранение. H.264 видео кодека доставя същото качество като MPEG-2 като намалява значително размера на файла и от там възможността за пренос през компютърни мрежи и Интернет, което означава по бърза скорост за пренос на данни. H.264 се използва в най-новите видео устройства за High Definition, BluRay DVD-та и трябва да се взима винаги в предвид при изграждане на професионални системи за видеонаблюдение.

Отдалечен достъп и преглед – Мрежови функции

Отдалеченият достъп е възможността за дистанционно наблюдение на системата за видеонаблюдение през LAN, WAN, или Интернет. Много важна функция за всяка DVR системата е възможността за наблюдение на живо и достъп до записите чрез дистанционен достъп. Повечето съвременни цифрови видеорекордери имат RJ45 LAN връзка, която позволява на Видео рекордера да се свържете с локалната компютърна мрежа също както всеки друг компютър в офиса.

Допълнителни DVR Характеристики

Много системи за видеонаблюдение имат допълнителни функции за сигурност или специализиран софтуер с допълнителни подобрения. Част от тях са:

• Преброяване на предмети преминали пред камерата за видеонаблюдение – това може бъдат както стоки от поточна или складова линия, така и автомобилен трафик или човеко-поток

• POS интеграция – Възможност за добавяне на текста от касовият апарат върху изображението получено от камерата за видеонаблюдение

• Авто-PTZ Проследяване – Възможност за проследяване на появил се движещ обект в полезрението на PTZ камера

• Разпознаване на лица

• Интеграция към системата за контрол на достъпа

Проектиране на кабелната Система

Местоположението на DVR системата на оптимално място е най-важният момент при проектирането на окабеляване за камерите за видеонаблюдението. Трябва да се предвиди място което е достатъчно просторно за охлаждане на DVR системата като в същото време това място да предлага централизирано управление и сигурност при достъп. Видеорекордерът е сърцето на системата за видеонаблюдение и той трябва да бъде добре защитен като е необходимо да се гарантира, че е обезопасен от кражба или механична повреда. Отделно трябва да се предвиди и трудностите за изтегляне на кабелите до централната точка. Окабеляването също е важно и трябва да се подходи правилно при неговото изпълнение. Нашата препоръка при изграждане на цялостна система за видеонаблюдение е да се внимава при окабеляването и по възможност да се наблегне и на защита на кабелните трасета от външно посегателство. При изграждането на система за сигурност каквато е системата за видеонаблюдение трябва да се спазват прости правила за надеждност на системата от външни нападения.

Захранване на камерите

Всяка професионална камера изисква или 12VDC или 24VAC. И двете опции са приемливи като дори в някои инсталации за Видеонаблюдение са необходими и двете. Централното захранване може да се избере да поддържа 4,8,16 и повече канали в зависимост от това колко камери ще трябва да се захранят.

Кабели за видеонаблюдение

Опциите за избор на кабели за видеонаблюдение се свеждат до две основни:

Окабеляване с коаксиален кабел

Традиционният видео кабел е RG59 коаксиален кабела. Микрокоаксиалният кабел също е често използван.

Видеонаблюдение с UTP Cat5 кабели

UTP (усукана двойка) окабеляването в системите за видеонаблюдение става все по-популярно. Чрез Cat-5e/Cat-6 кабели които се използват в компютърните мрежи изграждането на система за видеонаблюдение е по-лесно и по-евтино отколкото използването на коаксиални кабели. Този вид окабеляване за камери изисква балун трансформатор който изравнява импеданса на видео сигнала. Чрез използването на UTP окабеляване за видеонаблюдение се намаляват кабелите които се полагат защото по един UTP кабел могат да се пуснат до 4 видео сигнала по четирите усукани двоки.

В заключение ще споменем отново точките които са нужни за успешено изграден проект за Видео наблюдение

• Планиране на изграждане и подбор на местата за камерите

• Избор на подходящи камери с подходящите за тях и сцената обективи

• Качествена DVR система

• Качествена Инсталация на всички компоненти от системата за видеонаблюдение

Елком Бс ЕООД има системни инженери и множество техници които са на разположение за всичките ви въпроси. Ние сме се специализирали в помощта оказвана към клиенти и физически лица при проектиране на собствената им система за видеонаблюдение за решаване на специфичните им проблеми.

Елком Бс ЕООД е интегратор, обслужващ и производствени потребителски системи за видеонаблюдение в цяла България от 2005 г. насам. Можете да прочетете повече статии от нас в https://www.cash-register.net

Въпросите си към нас може да зададете на следният e-mail адрес: office@cash-register.net

Елком БС ЕООД Live Chat

)
  is typing...

  Попълнете формуляра по-долу, за да ни изпратите съобщение.

  Изпрати съобщение Cancel
  Този сайт използва бисквитки. Прочетете Добре

  ПОЛИТИКА ЗА БИСКВИТКИ (COOKIES POLICY)

  Какво представляват бисквитките („Cookie”)? Бисквитката представлява малък текств файл, съдържащ данни, който се съхранява и/или прочита от Вашият браузър на хард диска на Вашето устройство (например компютър, лаптоп, таблет или смартфон) от уебсайтовете, който посещавате. Бисквитките ни позволяват да работим по-добре и по-ефективно. С помощта на бисквитките „Елком Бургас“ ЕООД получава информация, необходима за по-нататъшно развитие и подобряване на сайта. Настоящият сайт използва различни видове "бисквитки". Някои от тях са свързани с услуги на трети страни, , като Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube, Google Analytics или Google Maps. Информираме ви, че ние нямаме контрол над бисквитките използвани от съответните трети страни. Повече информация за тях можете да откриете на съответните сайтове. Забраняване/разрешаване на всички бисквитки. В случай, че не желаете да имате бисквитки или искате да бъдете уведомявани за наличие на настроена бисквитка, можете да конфигурирате вашия браузър - стига браузърът Ви да позволява такива настройки. Повечето нови уеб браузъри позволяват да управлявате съхранените бисквитки през настройките на браузъра. Имайте в предвид, че ако изберете да забраните бисквитките, съществува възможност да не можете да използвате всички интерактивни функции на сайта. За да разберете повече за бисквитките, включително как да видите какви бисквитки са зададени и как да ги управлявате и изтривате, посетете www.allaboutcookies.org